Binnen twee jaar snel internet via glasvezel in Brabants buitengebied

2 maart 2016 20:03 Op de website van Mabib kan iedereen in Brabant via een postcodecheck kijken of hij of zij in in aanmerking komt voor een glasvezelaansluiting. Mabib zegt op die website dat bewoners van het buitengebied eenmalig 250 euro en 15 euro per maand voor de aansluiting gaan betalen. Ook kunnen mensen kiezen voor een eenmalige afkoopsom van 1815 euro.

Lening
Het bedrijf Mabib, voluit Maatschappij voor Breedband in Brabant, heeft afgelopen donderdag te horen gekregen dat het een lening krijgt van 35 miljoen euro.

Die moet in een periode van 19 jaar terugbetaald worden met een rente van 3,5 procent. Twee andere gegadigden werden afgewezen omdat ze niet aan de eisen voldeden.

Essent
De provincie betaalt de lening uit het breedbandfonds dat enkele jaren geleden gevuld werd met 50 miljoen uit de verkoop van energiebedrijf Essent.

Tot nu toe zijn uit die pot bij wijze van proef glasvezelaansluitingen in de omgeving van Oirschot en Boxtel betaald, maar nu gaat het om 35.000 aansluitingen in het totale buitengebied van Brabant.

Voorbehoud
De provincie maakt nog wel een voorbehoud, omdat de Europese Commissie nog moet kijken of er geen sprake is van ongewenste staatssteun. De provincie verwacht daar geen problemen mee.

Het bedrijf Mabib gaat ervan uit dat de eerste spa deze zomer de grond in kan. Het duurt volgens het bedrijf twee jaar voordat het werk klaar is.Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter
 


Diensten

Een greep uit onze diensten

  GIS-analyse
  Inventarisatie en haalbaarheidsonderzoek rurale gebieden
  Site surveys tracés, PoP-locaties en kunstwerken

  High Level Designs FttH, VDSL en HFC
  Ontwerp netwerkconcepten, labeling documentatie, PvE, lasplannen enz.
  NGA-analyse

Lees meer...
Publicaties

Onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van breedband in een ruraal gebied


Terwijl in stedelijke gebieden breedband ruim en betaalbaar voorhanden is, is dat in de zogenaamde buitengebieden wel anders. De traditionele marktpartijen staan vanwege de hoge kosten niet te springen om hier te investeren en proberen zoveel mogelijk hun bestaande infrastructuur te gebruiken.

Lees meer...